Nepodceňujte bolesti brucha, môže to byť zápal slepého čreva

V laickom slovníku je slepé črevo ukončením (alebo začiatkom) hrubého čreva. Ak sa táto oblasť zapáli hovoríme o zápale slepého čreva. V lekárskom slovníku je takýto pojem nenájdete. Lekári hovoria o zápale apendixu. Apendix je niekoľko centimetrov dlhý červovitý výbežok slepého čreva. V podstate ide o rovnaký problém s rôznymi názvami.

bolest břicha

Príčiny
Zápal apendixu môže spôsobiť infekcia žalúdka, alebo tráviaceho traktu, ktorá sa dostala k apendixu. Príčinou tiež môže byť podráždenie otvoru, ktorý spája apendix s hrubým črevom. Najčastejšie sa to stáva ak zjete niečo čo organizmus nedokáže stráviť.

Priebeh zápalu
Bolesti brucha, ktoré neprechádzajú ani po pár hodinách sú typickým prejavom tohto zdravotného problému. Ak nevyhľadáte zdravotnú pomoc dôjde k odumretiu apendixu a vzniku gangrény. Apendix následne praskne a všetok nazhromaždený hnis sa dostane do tráviacej sústavy. Takto môže dôjsť k infikovaniu a zápalom iných orgánov v tele.
Symptómy

  • Bolesti brucha, ktorá sa pri pohybe zhoršuje, silnejúce kŕče
  • Zvýšená teplota až horúčka (nemusí byť vždy)
  • Problémy s vyprázdňovaním – môžete mať zápchu, alebo hnačku

doktor
Liečba
Pri zapálenom apendixe sa častokrát pristupuje k operácii. Je to najlepší možný a najrýchlejší spôsob ako odstrániť z tela zápal.
Operácia sa môže vykonať v celkovej anestéze, alebo laparoskopicky.
Po zákroku vám lekár nasadí antibiotiká. Je to len prevencia pred možným rozšírením zápalu.
Problémy s apendixom sa môžu liečiť aj pomocou antibiotík, bez takmer okamžitej operácie. Počas tejto liečby je pacient hospitalizovaný v nemocnici a dostáva niekoľko druhov antibiotík. K tomuto spôsobu sa pristupuje v dvoch prípadoch.

  1. Keď apendix praskne, ale hnis sa nedostane do brušnej dutiny. Ložisko hnisu zostáva uzavreté  – absces. Po podaní antibiotík sa takto uložený hnis odstráni odsatím, alebo punkciou.
  2. Keď zdravotný stav pacienta nedovoľuje vykonať operáciu.